tor. Dec 6th, 2022

Bliža se pomlad in kmalu se bomo lotili urejanja okolice hiše. Ste ravnokar ugotovili, da se vam je pokvarila kosilnica, in ne veste, ali boste morali kupiti novo, ali se jo mogoče splača popraviti? Zdaj lahko na hitro pobrskate po internetu in poiščete serviserje, ki bi vam lahko pomagali. Seveda pa je najprej pomembno, da vam jo pregleda strokovnjak, ki vam bo svetoval, kaj se vam bolj splača.

Kaj so najpogostejši vzroki, zaradi katerih običajno največ ljudi potrebuje popravilo vrtnih kosilnic? Pogosto gre za slabo oziroma neredno vzdrževanje, zato je pomembno vedeti, kako pravilno vzdrževati svoje motorne in druge naprave, ki jih uporabljate za košnjo.

popravilo vrtnih kosilnic1.2

Najpogostejši vzroki za okvare

Ne glede na to, ali imate električno, akumulatorsko ali bencinsko napravo, obstaja nekaj najpogostejših vzrokov, ki zahtevajo popravilo kosilnic. Gre namreč za napravo, pri kateri morate poskrbeti za redno menjavo olja in tudi zračnega filtra. Ravno tako kot olje pa je pomemben tudi bencin, ki mora biti svež. Priporočljivo je tudi redno pregledovanje in menjava svečke. Obenem pa nikar ne pozabite na vijak rezila, ki ga je tudi potrebno redno pregledati.

Redno pregledovanje vseh pomembnih komponent je ključnega pomena, saj le tako lahko opazite, če je prišlo do kakšnih poškodb. Najbolj opazne so običajno poškodbe rezila, ki ga je v tem primeru nujno potrebno zamenjati. Seveda pa ne gre pozabiti tudi na redno čiščenje in mazanje pogonskih delov.

popravilo vrtnih kosilnic1.1

Drugi pogosti razlogi za servis in popravilo vrtnih kosilnic

Če redno pregledujete svojo napravo, potem lahko zelo hitro opazite najmanjše poškodbe in okvare. Poleg že omenjenih vzrokov se lahko zgodi, da pride do zvitja glavne gredi, ki ga lahko povzroči močnejši udarec,. V tem primeru je potreben takojšen servis pri izvajalcu, ki je pooblaščen za popravilo kosilnic.

Drugi pogosti vzroki za nedelovanje ali nepravilno delovanje naprav za košnjo nastanejo v primeru okvare ventilov motorja in uplinjača, do katerih pogosto pride v primeru nerednega vzdrževanja oziroma neredne menjave olja in zračnega filtra.

popravilo vrtnih kosilnic1.3

Kakšne težave lahko povzroči neredna menjava olja?

Olje je nujno zamenjati vsako leto. Če tega ne naredite, olje v napravi postane umazano, in redko, kar lahko povzroči hujše okvare, ki zahtevajo takojšnje popravilo kosilnic. Lahko se zgodi, da prav zaradi starega, umazanega olja pride do odpovedi motorja. Pri menjavi olja pa bodite pozorni, da uporabite ustrezno olje, ki je primerno za vaš tip naprave.

Če niste prepričani, katero olje morate uporabiti, se o tem pozanimajte pri pooblaščenem serviserju, kjer ga lahko tudi kupite. Pri menjavi pa ne pozabite tudi na količino, saj je priporočljivo, da ste pri uporabi varčni.

Zakaj je pomembno redno čiščenje in menjava zračnega filtra?

V primeru nerednega čiščenja in menjave se lahko v filtru nabira umazanija, zaradi česar se sčasoma filter lahko popolnoma zamaši. Zamašen filter pa lahko povzroči številne druge težave in okvare. Tako je prav to lahko razlog za okvare motorja, ležajev ali ventilov.

Morda res menjava filtra in olja predstavlja precejšen strošek, vendar je izredno pomembno, da pri tem ne gledate na ceno, saj vas v primeru slabega vzdrževanja teh dveh komponent lahko doletijo še dodatni stroški za popravilo kosilnic ali menjavo motorja oziroma drugih, večjih delov, ki stanejo še več.

Medtem ko je priporočljivo odpravo okvare zaupati strokovnjaku, pa lahko čiščenje zračnega filtra opravite sami. Vendar pri tem pazite, da pred čiščenjem zamašite vse zračne odprtine s čisto krpo. Tako boste poskrbeli, da različna umazanija in prašni delci ne bodo uhajali v notranjost motorja.

popravilo kosilnic

Z rednim servisom se izognete stroškom za popravilo kosilnic

Če ste opazili okvaro in vaša naprava ne deluje, potem je nujen obisk pri pooblaščenem serviserju, saj vam le ustrezno usposobljen strokovnjak lahko ob pregledu pove, katera komponenta je okvarjena in jo morate zamenjati.

Le z rednim servisom poskrbite za pravočasno odpravo motenj in preprečite hujše okvare pomembnejših delov, kot je motor, ter si s tem zmanjšate stroške vzdrževanja. Zelo priporočljivo je, da servis opravite pozimi.