čet. Jun 20th, 2024

Skoraj vsak se je že kdaj v življenju spopadal mastno, nevoljno ali suho kožo, mozoljčki in aknami. Koža je največji organ v telesu, skozi katerega se izraža počutje in zdravje posameznika. Seveda obstajajo hitri načini, na primer krema za obraz, ki v določenem trenutku izboljša izgled kože, vendar je za dolgoročno zdravje pomembno, da spremenimo življenjski stil. Za zdravo, sijočo in čisto kožo ne rabite zapraviti premoženja, saj jo lahko pridobite na naraven način, z majhnimi spremembami v življenjskem stilu. Tukaj poleg pravilne nege, dovolj spanja in uravnotežene hrane pomembno vlogo igrajo tudi nekatera prehranska dopolnila. Hiša zdravja izpostavlja kurkumin, ki ne bo pozitivno vplival samo na vašo kožo, temveč tudi na splošno zdravje.

odpravite težave z kožo

Pravilna nega obraza ni samo krema za obraz

Pravilna nega obraza obsega večplastno nego, sestavljeno iz toniranja, regeneracije in vlaženja. Prvi korak je temeljito čiščenje z vodo in tonikom, ki z kože odstrani odvečno maščobo, umazanijo, ličila in odmrlo kožo. Naslednji korak je regeneracija kože, ki jo doseže koncentrirana krema za obraz ali serum. Na koncu sledi še vlaženje, pri čemer bodite pozorni, da je krema za obraz primerna vašemu tipu kože. Zjutraj se naj na vaši koži znajde dnevna krema za obraz, ki skrbi za primerno vlaženje, ščiti pred UV žarki in preprečuje vdor umazanije. Pred spanjem pa naj se v vaši rutini znajde nočna različica, ki poskrbi za obnovo kože.

Med zadnjimi trendi v negi kože še posebej izstopa korejska nega, ki stremi k zdravi in gladki koži naravnega videza, brez nepravilnosti. Osnova korejske kozmetike je krema za obraz z naravnimi in eksotičnimi sestavinami ter učinkovinami, ki zahodni kozmetiki doslej niso bile znane, na primer polžja slina, tigrovo zelišče, cvetni prah, virginski nepozebnik, filipinska limeta, glina iz Amazonije ipd.

za lepo kožo uživajte kurkumo

Bistveno vlogo tukaj igra tudi zdrava in uravnotežena prehrana

Ni skrivnost, da je zdrava in sijoča koža v veliki meri odvisna od prehrane, ki jo uživamo. Prav neprimerna in nezdrava hrana bi naj bila največji krivec za različne kožne težave, kot so mozolji, akne ali mastna koža. V kolikor uživamo živila, ki jih telo ne more popolnoma prebaviti, se začne proces razstrupljanja, kar se kaže ravno v aknah in mozoljčkih na koži.

Zato naj bo hrana  kar se da uravnotežena, sveža, bogata z vitamini in hranilna. V jedilnik vključite žitarice, svežo zelenjavo, ribe, zdrave maščobe, oreščke, pusto meso …, iz jedilnika pa črtajte slane prigrizke, hitro hrano, procesirano in konzervirano hrano, alkoholne pijače in sladkarije, omejite pa tudi vnos mlečnih izdelkov in kofeina. Pomembno je tudi uživanje vitaminov A, B, C, D, E in F. Seveda ne pozabite tudi na prehranske dodatke, kot so kolagen, cink, koencim Q10, hialuronska kislina ali nekoliko manj znan kurkumin.

uravnotežena prehrana1

Hiša zdravja svetuje: za lepo kožo in sijočo polt uživajte kurkumin

Že nekaj let kurkumin velja za superheroja med prehranskimi dopolnili. Je rumeno-oranžno barvilo v istoimenski začimbi, ki mu pripisujejo številne zdravilne lastnosti. Vsebuje namreč številne življenjsko pomembne snovi, od mangana, železa, kalija, vitaminov B6 in B3, folne kisline, esencialnih omega-3 maščobnih kislin in obilo vlaknin. Kot izvleček kurkumin pomaga pomaga pri nadzoru vnetnih procesov, podpira delovanje jeter in žolčnika, lajša prebavo, prispeva k boljši prebavi maščob in k stimuliranju proizvodnje prebavnih telesnih tekočin. In zdravje naše prebave pa se izraža ravno na koži.

kurkuma

Poleg tega pa ima kurkumin tudi številne druge pozitivne lastnosti, saj pomaga pri:

  • ohranjanju učinkovitega imunskega sistema,
  • sintezi krvi, delovanju srca in cirkulaciji,
  • delovanju živčnega sistema,
  • ohranjanju zdravja pljuč in respiratornega sistema,
  • ohranjanju zdrave kože,
  • apetitu,
  • preprečuje kopičenje maščob in odstranjevanju le-teh iz jeter.

vnos tekočine

Poskrbite za uživanje dovolj tekočine

Na videz kože bistveno vpliva tudi vnos tekočine oz. vode. Če je nekdaj veljalo, da bi moral odrasel človek spiti 3 litre vode na dan, je dandanes to pravilo nekoliko zastarelo. Vsak posameznik ima svoje potrebe po zaužitju tekočine, ki so odvisne od telesne aktivnosti in prehrane. Veliko tekočine lahko zaužijemo že s samo hrano. Najbolje boste vnos tekočine nadzorovali tako, da skozi dan popijete vsaj 5 kozarcev vode. V kolikor vam okus vode ni pri srcu, lahko vanjo vmešate kurkumin. V primeru večje fizične aktivnosti ali potenja, količino tekočine ustrezno povečajte.

zagotovite si lepotni spanec

Zagotovite si dovolj »lepotnega« spanca

Zagotovo ste že opazili, da skoraj nobena krema za obraz ne more odpraviti utrujenega videza, ki je posledica pomanjkanja spanja. In fraza »lepotni spanec« ni iz trte izvita, saj zadostna količina spanja vpliva ne samo na naš izgled kože, temveč tudi na počutje in na splošno zdravje.

Pomanjkanje spanca za organizem predstavlja stres in spodbuja vnetne procese na koži, kar oslabi njeno zaščitno funkcijo in izziva pojavljanje aken, mozoljev, ekcemov, alergij, zmanjšuje vlažnost kože in upočasnjuje proizvajanje naravne hialuronske kisline, in kolagena. V spanju se izločanje kortizola oz. hormona stresa zmanjša, zaradi česar si telo in koža opomore od vseh dnevnih škodljivih dejavnikov. V povprečju naj bi spali med 7 in 8 ur, poleg trajanja pa je pomembno tudi kakovostno ležišče in posteljnina.