sob. Jul 20th, 2024

Pri gradnji ali obnovi velikokrat naletimo na materiale, ki za katere mislimo, da so zahtevni za obdelavo, za le-to pa je potrebno imeti preveč energije in časa. Vendar ni vse, kar je trdo, tudi nezlomljivo. Pri obdelovanju materialov, kot so cement, kamen, železo ali marmor, obstajajo tudi rešitve, ki omogočajo hitro in enostavno obdelavo. Ena izmed njih je diamantna rezalna plošča, ki je zaradi svojih izjemnih lastnosti kos še tako trdemu materialu. Poleg tiste za obdelovanje cementa in železa je pogosta tudi diamantna rezalna plošča za keramiko, s katero se je zagotovo srečal že marsikateri mojstrovalec. Drugi pripomoček za obdelavo trdih materialov pa je brusilnik betona z močnim motorjem, ki se ga največkrat uporablja za končno obdelavo.

 brusilnik betona

Najučinkovitejše orodje za obdelavo trdih materialov

Diamantna rezalna plošča se uporabljajo za različne gradbene materiale, od cementa, kamna, opeke, asfalta, železa ipd.. Odlikuje jih visoka hitrost vrtljajev, izjemna natančnost in nizek šum. Največkrat ima naprava jekleno ali kovinsko ohišje. Robovi diska vsebujejo posebno mešanico sintetičnih diamantnih kristalov ali naravni silikonov karbid. Slednji se je izkazal za izjemno trpežnega in je močnejši celo od nekaterih naravnih ekvivalentov. Glede na vrsto se lahko uporablja tako za mokro kot za suho obdelavo. Mokro odbelovanje pomeni, da se mesto reza močno navlaži, kar poveča učinkovitost dela, manj obremenjuje napravo in ji podaljša življenjsko dobo. Suho obdelovanje pa pomeni, da material ne sme priti v stik z vodo.

brusilnik

Katero kupiti je odvisno od materiala, ki ga boste obdelovali

Pri nakupu morate vedeti, za kakšne materiale jo boste uporabljali, saj je od tega odvisno, kakšen disk potrebujete. Diamantna rezalna plošča lahko prereže številne materiale, pri čemer pa je vsaka različica specializirana za določeno vrsto materiala. Dobro je upoštevati tudi, da mora disk za obdelovanje mehkih materialov imeti trdo vez,  tista za trde materiale pa mora obratno imeti mehko vez. Če ne veste, katere materiale boste obdelovali ali boste obdelovali vsega po malo, kupite univerzalni disk. Takšna rezila premorejo večino materialov, na račun nekoliko nižje hitrosti, natančnosti in krajše življenjske dobe diska.

Kaj pa diamantna rezalna plošča za keramiko?

V vsakem gospodinjstvu se vsaj enkrat pojavi potreba po takšni ali drugačni obdelav ploščic in diamantna rezalna plošča je kos tudi temu. Pri nakupu bodite le pozorni na način obdelovanja, na mokro ali suho uporabo, hitrost vrtenja, geometer, velikost ščita, premer in reže luknje ter navsezadnje na natančnost.

rezila

Brusilnik betona z močnim motorjem za hitro in učinkovito delo

Brusilnik betona se uporablja za izboljšanje končne površine in lepši izgled. Na voljo so v različnih variacijah, ki se med seboj razlikujejo po teži, področju uporabe, stopnji funkcionalnosti, tehničnih lastnostih in oblikovnih lastnostih. Ne glede na to, kakšnega boste izbrali, brusilnik betona vam bistveno olajša obdelavo materiala in prihrani čas, končni videz materiala pa bo lepši in natančnejši.

Tako kot diamantna rezalna plošča se tudi brusilnik betona uporablja za mokro in suho poliranje. Mokra metoda pomeni, da obdelava poteka v vlažnem okolju, kar preprečuje nastanek prahu, olajša delo in povečuje vir uporabe orodja. Suha metoda pa obratno pomeni več prahu, zato se uporablja v kombinaciji z industrijskim sesalnikom. Je pa pri tej metodi enostavneje odpraviti morebitne napake. Čeprav so funkcionalnosti odvisne od posamezne naprave, pa je vsem skupno to, da omogočajo učinkovito in hitro obdelavo, odpravo napak, delno odstranitev obrabljene plasti starega premaza, povečajo hrapavost za izboljšanje oprijema, pripravijo površino za končno obdelavo in površino spolirajo do popolnosti.

Kakšnega izbrati?

Vsak mojstrovalec bo v svoji zbirki orodja imel brusilnik betona z enim diskom in brusilnik betona s planetarnimi diski. Prvi se uporablja za kakovostno pripravo podlage za končno obdelavo, drugi pa bo zaključil delo in dosegel zahtevno gladkost in izgled površine. V industrijski in stanovanjski gradnji, kjer je estetika površin še toliko bolj pomembna, pa se uporablja tudi brusilnik betona z enojnim ali dvojnim krmiljenjem.

Obdelovanje trdih materialov ne gre brez vrtalnika

Velikokrat pride tudi situacija, da moramo v steno, granit ali kamen izvrtati luknjo, za kar pride v poštev vrtalnik s posebnimi kronami. Vrtalniki imajo visoko moč, kar pomagajo hitro, enostavno in brez večjega truda narediti luknje v katerem koli materialu. Tehnologija vrtanja sama po sebi ni zapletena, obstaja pa nekaj pomembnih zahtev, ki bodo podaljšale življenjsko dobo opreme, je le treba upoštevati. Pri uporabi na različnih materialih bodite pozorni da uporabljate nastavke za izbran material, kar se tiče vrtalnika samega, pa naj ima večjo moč, dosega najvišje hitrosti in čim manjše vibracije. Za zahtevnejše vrtanje pride v poštev tudi vrtalniki na nagibnih in teleskopskih stojalih za poševno vrtanje.

Kam po opremo za obdelovanje trdih materialov?

Čeprav opremo za obdelovanje trdih materialov najdete že v diskontih, pa se za resno uporabo vseeno raje obrnite na specializirane prodajalne, ki vam nudijo naprave priznanih znamk, ki so zagotovilo kakovosti, varnosti in trajnosti. Poleg tega pri njih najdete tudi rezervne in kompatibilne dele za vaše naprave, na voljo pa so vam tudi s servisom in garancijo, v primeru okvar.