čet. Jun 20th, 2024

Postopek menjave akumulatorja je na prvi pogled sicer preprost, vendar je par pomembnih korakov na katere je treba paziti, če ne gre lahko kaj narobe. Gre za element, ki ga pri avtomobilu najpogosteje zamenjamo. Življenjska doba je okvirno štiri do pet let, ne glede na to, ali gre za klasično svinčeno baterijo s tekočim elektrolitom, za baterijo z želatinskim elektrolitom ali za baterijo brez vzdrževanja. Pri vzdrževanju se je pomembno držati tudi nekaterih pravil, saj tako lahko življenjsko dobo rahlo podaljšamo.

akumulatorSvojo vlogo običajno začne izgubljati v hladnih dneh, ko so bolj obremenjeni (reakcije potekajo počasneje), začnejo se nabirati kristali svinčevega sulfata (sploh v primeru, če le-ta ni popolnoma napolnjena). Kristali se združujejo v večje obloge, ki zmanjšajo površino svinčevih elektrod in posledično se zmanjša tudi odzivnost.

 

Vžig s kabli in s  pomočjo dobrega soseda

Vsi smo se že znašli v situaciji, ko se nam nekam mudi, avto pa ne vžge. Po glavi nam gre tisoč scenarijev, kaj vse je lahko narobe. Mogoče ni niti nujna takojšnja menjava akumulatorja. Postopek vžiga s kabli nam v takih situacijah pride prav. Če je sreča na naši strani,  imamo v bližini soseda, ki ima s seboj kable. Postopek za vžig je naslednji. Najprej preverite, da imata oba ugasnjen motor, izključene vse porabnike elektrike in ključ ni v kontaktu. Vzamemo črn kabel in ga pritrdimo na negativni pol, drugi konec pa na negativni pol prazne baterije.

vžig kabli

Pazite, da ne priključite neposredno na negativni pol tistega, ki ne deluje, ker bo prišlo do iskrenja. Nato sosed prižge motor in šele potem ga prižgete vi. Po uspešnem zagonu naj motor teče vsaj pol ure, da se baterija delno napolni. Vseeno pa je priporočljivo, da ga peljete na pregled k serviserju.

 

Neprofesionalna menjava akumulatorja, postopek ki se ne splača

Zaradi mraza in slabe zmogljivosti se lahko zgodi, da bo potrebna menjava akumulatorja. Postopek prvič raje prepustite strokovnjakom, če tega sami še nikoli niste počeli.

neprofesionalna menjava akumulatorja

Nevarna je lahko neprofesionalna menjava akumulatorja. Postopek vsebuje delo z nevarnimi snovmi, ki med seboj lahko reagirajo, kar privede do eksplozije. Zato je obvezna zaščitna oprema za oči, obraz in roke. Izogibajmo se stikom z iskrami, plamenom ali cigaretami, prostor naj bo dobro zračen ter naj ne pride do kratkih stikov.

V navodilih za uporabo avtomobila imate zapisano kateri akumulator je najbolje vgraditi (originalni, druga blagovna znamka, kakšna naj bo zmogljivost ipd.). Ko ste izbrali takega, ki vam ustreza, je prvi korak, da iz avtomobila odstranite starega.

 

Postopek menjave akumulatorja

Starega odstranimo tako, da odklopimo ozemljitveni kabel konektorja in preverimo, da nosilec akumulatorja ni kakorkoli poškodovan. Povezavo ozemljitve očistimo in fiksiramo. Fiksiramo tudi vklopni rele in povezave zaganjalnika. Novega postavimo na njegovo mesto in ga trdno privijemo, vendar smo pozorni, da ga ne krivimo ali zlomimo pokrov ali ohišje (navodila za pritrditev poglejte v navodilih za vozilo).

Ozemljitveni kabel priklopimo na koncu. Poiščemo ustrezno polarnost baterije (tudi navedena v navodilih), saj bi obratna polarnost povzročila poškodbo električnih sistemov v vozilu (pozitivni zoženi steber je daljši kot negativni steber).