pon. Apr 15th, 2024

Znano je, da je naša voda precej trda. V njej so različne snovi, ki so odvisne od tega, od kod jo dobimo. Pri segrevanju se iz nje izločata kalcij in magnezij, ki se v plasteh odlagata na stenah cevi, na grelcih in sanitarnih armaturah. Filtri za vodni kamen so zato dandanes nepogrešljiva naprava vsakega doma, saj se usedilne in apnenec neprenehoma nabirajo ne samo na vidnih površinah, temveč tudi na vodovodni napeljavi, ventilih, grelcih, pralnih in pomivalnih strojih, kotličkih ipd. Ravno te obloge in trda voda so razlog za številne nevšečnosti, kot so okvare ventilov, grelcev, mašenje cevi in mrežic, izguba leska ter večjo porabo električne energije. Že samo milimetrska plast na grelcu poveča porabo energije za 10 %. Najbolj učinkovita rešitev za to so filtri za vodni kamen. V nadaljevanju preberite vse, kar morate vedeti o njih in kako izbrati najboljši filter za vodo za vaš dom

filtri za vodn kamen

Filtri za vodni kamen rešijo težavo

Kakovost vode je pomembna in v njej so različne snovi, odvisno od tega, od kod izvira ter od kemične sestave tal, po katerih teče. Obloge povzročajo mineralne snovi, kalcijevi in magnezijevi hidrogenkarbonati iz apnenca in dolomita, ki se raztapljajo na poti do vodnih zajetij in naprej do uporabnikov. Mehčanje vode je potrebno v primerih, ko potrebujemo mehkejšo ali popolnoma demineralizirano vodo, na primer za ogrevalne sisteme, zahtevnejše klimatske naprave in za razne profesionalne gospodinjske aparate. Filtri za vodni kamen za dom odstranjujejo nečistoče in jo mehčajo, obstajata pa dva sistema –  sistem na vstopu v dom ali na točki uporabe.

filtri za vodo

Vgradnja sistema

Sistemi dobro delujejo le, če so pravilno nameščeni na pravo mesto. Sistemi, ki jih namestimo neposredno pred točko uporabe, npr. na armaturo ali pipo, opravljajo svoje delo, vendar jih je treba pogosto menjati. Kljub temu so takšni sistemi boljši, kot da jih sploh ne bi bilo. Bolj kakovostne sisteme, ki odstranjujejo mehanske delce, pesek, blato, usedline in klor, pa je treba vgraditi že na vhodu v objekt. Največkrat je to v vodovodni jašek ali za števcem vode, nato pa še pred posameznimi uporabniki – gospodinjskimi aparati, ogrevalnimi sistemi za ogrevanje sanitarne vode ipd.

filter

Izberite najboljši filter za vodo

Filtri za vodni kamen zmanjšajo nastanek oblog, njihovo delovanje pa je odvisno od sistema, ki ga uporablja. Obstaja več načinov mehčanja:

  • kemično oz. ionsko mehčanje vode se uporablja v gospodinjstvu in industriji. Pri tem sistemu voda teče skozi ionsko maso, na katero se vežejo kalcijevi in magnezijevi ioni, nato pa programator sproži spiranje mase s slano vodo. Pri takšnem procesu je še vedno potreben mehanski filter.
  • polifosfatni mehčalniki v obliki kristalov, prahu ali v tekočem stanju se uporabljajo v kopalnicah in zavirajo rast kristalov in izločanje apnenca.
  • za vodo, ki je namenjena pitju in pripravi hrane, se največkrat uporabljajo naprave za fizikalno obdelavo vode, ki ne spremenijo kemične sestave, ampak samo njene fizikalne lastnosti.
  • sistemi z aktivnim ogljem se uporabljajo za čiščenje. Aktivno oglje ima izredno absorbcijsko moč in odlično odstranjuje kemične snov, klor, barvila, težke kovine ter tudi umazanije.
  • za deževnico je najprimernejši UV-sterilizator, to je naprava s silicijevo žarnico, ki oddaja ultravijolično svetlobo, ki s svojo svetlobo poškoduje DNK mikroorganizmov in velja za najbolj prijazen in naraven način uničevanja nečistoč, brez stranskih učinkov.

filtri za vodni kamen

Prednosti mehčanja

Filtri za vodo imajo številne prednosti, med drugim nudijo optimalno zaščito vodovodne napeljave in naprav pred vodnim kamnom, korozijo in delci ter ohranjajo dolgo življenjsko dobo naprav, grelcev, ventilov in pip. Prav tako zagotavljajo 100 % izkoristek energije na grelcih, z njimi pa potrebujete manj truda za čiščenje. Na gospodinjski rabi zagotavljajo boljše penjenje detergentov in mil, zavirajo razvoj biofilma in mikroorganizmov, ter ohranjajo vsebnost kalcija in magnezija, za zdravje izjemno pomembna minerala.