čet. Jun 20th, 2024

Brezhibna gostinska oprema je ključnega pomena za nemoteno delovanje in dolgoročno uspešnost vsakega bara, kavarne in restavracije. Poleg nakupa kakovostnih naprav za pripravo napitkov in hrane v prvi vrsti, k temu sodi tudi redno vzdrževanje le-teh. To ne podaljšuje le življenjske dobe naprav, ampak tudi zmanjšuje stroške popravil in zamenjav. Po drugi strani pa je lahko redno vzdrževanje naprav precejšen finančni zalogaj. Da bo servis gostinske opreme čim bolj ugoden, predvsem pa rezerviran le za običajno vzdrževanje in ne za popravilo in nepredvidljive dodatne stroške, pa poglejte nekaj ekonomičnih nasvetov za vzdrževanje naprav.

gostinska oprema3

Naj vam gostinska oprema služi veliko časa

Ne glede na to, ali imate samo manjšo kavarno ali restavracijo s hrano, za vsak tak obrat je potrebna gostinska oprema, ki pomembno vpliva na kakovost vaših storitev.Boljše naprave kot uporabljate in bolj redno kot jih vzdržujete, bolj brezhibno delujejo in pripravljajo takšne izdelke kot morajo biti. Zato se že pred nakupom posvetujte s strokovnjaki ali dobavitelji, ki vam bodo svetovali in pomagali izbrati najbolj primerne naprave za vaš lokal. Med najbolj pogostimi so zagotovo pomivalni stroj, pečica, kuhalniki, avtomati za kavo, hladilniki, razni rezalniki, mešalniki, sokovniki ipd. Ker nakup teh ni majhna investicija, je pomembno, da jo od prve uporabe naprej pravilno uporabljate ter redno vzdržujete, tako sami kot s pomočjo usposobljenih služb.

gostinska oprema2

Kaj lahko za brezhibne naprave storite sami?

Redno čiščenje je eden izmed najbolj preprostih in najbolj učinkovitih načinov, s katerim bo vaša gostinska oprema delovala brezhibno in vam bo služila dalj časa. Redno čiščenje in odstranjevanje umazanije, ostankov hrane in maščob preprečuje nabiranje trdovratnih madežev, oblog in kopičenje bakterij, z uporabo ustreznih čistilnih izdelkov in občasnim globinskim čiščenjem pa boste poskrbeli za brezhibno stanje.

Poleg čiščenja je pomembno tudi pravilno skladiščenje, zaradi katerega je gostinska oprema v dobrem stanju. Hranite jo v prostorih, kjer je zaščitena pred vlago, toploto in drugimi škodljivimi dejavniki, ko je ne uporabljate, pa pazite na pravilno skladiščenje, zlaganje ali obešanje, da se izognete mehanskim poškodbam ali deformacijam.

Tretji način, kako vam bodo naprave služile dolgo časa, je ustrezno usposabljanje zaposlenih oz. uporabnikov o pravilni uporabi in vzdrževanju. Osebje ima ključno vlogo pri ohranjanju naprav v dobrem stanju. Naučite jih, kako pravilno čistiti, rokovati in skrbeti za posamezno napravo, kako pogosto jo je treba čistiti in na kaj je pri tem treba biti pozoren. S pravilnim usposabljanjem se bistveno zmanjša tveganje za okvare, ki so posledica nepravilne uporabe.

servis gostinske opreme

Poskrbite za redno vzdrževanje in servis gostinske opreme

Poleg zgoraj omenjenega je pomembno tudi redno izvajanje preventivnega vzdrževanja, s katerimi boste pravočasno odkrili manjše težave, preden postanejo veliki in dragi problemi. Izvajajte redne preglede naprav, kot jih priporočajo proizvajalci, redno menjujte obrabljene dele in vzdržujte vse funkcionalne komponente. Redni pregled izkušenih in usposobljenih strokovnjakov bo pomagal preprečiti nepričakovane okvare in podaljšal življenjsko dobo naprav.

gostinska oprema1

Ko se pokvari – popraviti ali kupiti novo?

Odgovor na to vprašanje je precej preprost. Če je naprava dotrajana in je okvara posledica obrabljenosti, je morda čas, da jo zamenjate z novejšo različico. Veliko je odvisno tudi od velikosti okvare. Če vas rezervni del ali popravilo stane skoraj toliko kot nov aparat, je morda smiselno razmisliti o novem, s katerim prejmete tudi novo garancijo. Servs in popravilo sta velikokrat ugodna rešitev, velikokrat pa je lahko prva okvara tudi pokazatelj na dotrajanost naprave, težave pa se bodo pojavljale vse pogosteje. Še nasvet – v kolikor se odločate za servis, tega vedno prepustite uradni servisni službi, popravila ne raje ne lotevajte sami. Pri nakupu novih aparatov pa se vedno dogovorite za podaljšano garancijo ali sklenitvi vzdrževalne pogodbe za dobaviteljem, ki vam zagotavljajo servisiranje, popravila in nadgradnje po ugodnejših cenah.