sob. Jul 20th, 2024

Koža je največji organ našega telesa, ki je obenem tudi najbolj izpostavljen. Nega kože je tako izredno pomembna. Ravno tako, če ne še bolj, pa je pomembna tudi koža, ki je sicer običajno bolj zaščitena z oblekami, a velja za najbolj občutljivo, in sicer so to naši intimni deli telesa.

Seveda je razumljivo, zakaj moramo skrbeti za urejenost in skrb za naše najbolj občutljive dele, zato je nega intimnih delov izredno pomembna, tako za moške kot za ženske. Ker pa so ženske genitalije še bolj občutljive od moških, je zato toliko bolj nujna pravilna in ne preveč agresivna nega. Umivanje je namreč lahko krivo za izsušitev kože in sluznice, zato morate poskrbeti, da pri tem ne uporabljate preveč agresivnih izdelkov za osebno higieno. Priporočljiva je uporaba samo tistih izdelkov, ki ohranjajo zdrav nivo kislosti oz. ohranjajo zdrave pH vrednosti.

koža intimnih predelov

Zakaj je pomembna pravilna nega intimnih delov?

Ker gre za tako občutljivo področje, je nujno zavedanje, da bodo vaši intimni deli telesa ohranili zdravo ravnovesje le, če jih boste z ustrezno higieno zaščitili pred možnostjo okužbe. To pa pomeni, da morajo biti vsi mladostniki o tem dobro seznanjeni že dovolj zgodaj. Žal pa so ravno mladi uporabniki in uporabnice kozmetičnih izdelkov na nenehnem udaru številnih oglasov in reklam različnih izdelkov, ki jim lahko tudi škodujejo, če jim podležejo. Hitro se namreč lahko zgodi, da pri uporabi pretiravajo.

Z prekomerno uporabo neustreznih izdelkov se lahko zgodi, da popolnoma porušijo ravnovesje prisotnih bakterij v sluznici in koži, s tem pa povečajo možnost okužb, proti katerim se intimni deli telesa nato ne morejo braniti.

Nevarnost za nastanek okužb poveča tudi kopanje, saj voda lahko hitro prodre v nožnico, s katere se tako lahko hitro spere zaščitna sluz. Posledično pride do neustrezne kislosti in porušenega obrambnega sistema pred okužbo. Za razliko od kopanja, je pri prhanju manj verjetno, da bi prišlo do takšnih težav, zato se bolj priporoča prhanje oziroma tudi umivanje v bideju. Posebno pozornost pa je treba nameniti tudi izbiri izdelkov za osebno higieno.

nega intimnih delov.1

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri izdelkov za osebno higieno?

Predvsem je pomemben podatek o vrednosti pH izdelka, kar mora biti navedeno na embalaži. Idealne vrednosti pH za vaginalni predel se gibljejo med 3,5 in 4,8. Če boste ohranjali takšne vrednosti pH, bodo vaši intimni deli telesa vzdrževali dovolj nizko vrednost pH vaginalne flore, ki bo zagotovila uspešno obrambo proti škodljivim glivicam in bakterijam, saj te v tako kislem okolju ne morejo preživeti.

V normalni vaginalni flori so prisotni laktobacili, torej koristne bakterije, ki proizvajajo mlečno kislino. Ta ima pomembno vlogo, saj vzdržuje stalno zmerno kislost v nožnici. Na prodajnih policah so na voljo številni sodobni izdelki za osebno higieno, ki jih vsebujejo in s svojo pH vrednostjo pomagajo ohranjati ravnovesje v sluznici. Kljub temu velja poudariti, da so namenjeni izključno zunanji uporabi in morate paziti, da ne zaidejo v notranjost nožnice.

nega intimnih delov.1.2

Katerim izdelkom se je bolje izogniti?

Ženske morajo še posebej paziti pri izbiri higienskih vložkov, saj industrijski lahko dražijo kožo. Bolj primerni so bombažni vložki. Vedno bolj so razširjeni tudi odišavljeni robčki, ki pa niso primerni za uporabo na občutljivih predelih, saj vsebujejo alkohol, ki draži sluznico. Intimni deli telesa ne potrebujejo odišavljenih pripomočkov s številnimi dodanimi kemikalijami, bolj primerni so posebni robčki, ki so namenjeni izključno osebni higieni občutljivih predelov.

Tudi izbira spodnjega perila je pomembna, saj mora biti izdelano iz materiala, ki je mehak in udoben, ter omogoča čim boljšo prepustnost zraka in vpojnost. Izberite raje spodnje perilo iz naravnih materialov, ki so zračni in dobro vpijajo vlago. Vsekakor pa se v primeru negotovosti in dvomov posvetujte z izbranim zdravnikom oziroma ginekologom, ki vam bo znal svetovati.