pon. Maj 27th, 2024

Če se vsaj malo spoznate na računalništvo in primarne kable, ki so pomembni za priklop različnih računalniških delov, potem zagotovo poznate polnilni USB C kabel, ki ga lahko uporabijo prav vsi monitorji za vaš dom. Tudi tehnologija je napredovala v tej smeri in zato sedaj že mnogim delom ter računalnikom omogočila »nov port 3.1.«, oz. novo kodo, ki jo lahko USB C kabel bere in tako pošilja močan signal v druge elemente.

Tudi vsi novejši telefoni, tablice in monitorji, imajo ta c-priklop, preko katerega jih lahko polnite in prenašate izbrane dokumente. Ste se že spoznali s to tehnologijo? Če stvari še ne poznate tako dobro, ste prišli na pravi naslov, saj vam bomo danes predstavili, kako boste lahko v koraku z moderno tehnologijo tudi vi.

usb c1

Kaj pa pravzaprav je polnilni USB C kabel ter kako in zakaj ga lahko uporabite?

To je tip priključka, ki so ga razvili z namenom, da zamenja standarden priključek USB. Zasnovan je tako, da je manjši, sposoben visoke stopnje energije in je tudi trpežnejši. Je obojestranski, kar pomeni, da ga lahko priključite v obe smeri. Specifično ta kabel je namenjen za uporabo polnjenja in napajanja naprav, saj ima višjo izhodno moč kot standardni kabli, jih pa ni mogoče uporabiti za prenos podatkov.

Navadni USB C kabel pa vam bo omogočil tako polnjenje, kot prenos podatkov med dvema napravama. Pomembno je tukaj tudi omeniti, da ta konektor, ni združljiv z drugimi vrstami konektorjev USB, zato boste morali za naprave, ki ne uporabljajo USB C, uporabiti adapterje.

Kadar boste želeli kabel, na primer za hitro polnjenje, poiščite takšnega z oznako 2 A ali 3 A (A = amper) in se prepričajte, da se konec priključka ujema s priključkom vaše naprave. Priključki, kot so npr. Micro USB tipa B, priključek Lightning in podobni. Pametno je kupiti »bi-directional« kabel, da imate omogočen tok v obe smeri.

usb c kabel1

Monitorji za vaš dom in primeren kabel

Monitorji so prav tako kot kabli tudi tehnološko zasnovani z novimi dodelavami in v različnih vrstah, ki predstavljajo odlično izbiro za različne uporabnike. Tukaj se pogovarjamo o vrstah, kot so:

 • poslovni,
 • domači ali gaming monitorji.
  monitor1

Seveda je vsak zase drugače zmogljiv in ima resolucijo, ki je primerna za izbran način »dela«. Tukaj so nato še specifikacije, kot so: velikost zaslona, odzivni čas, osveževanje in podobno. Kadar uporabljate na primer prenosni računalnik za delo, je dobro, da imate še vsaj en monitor, na katerem lahko gledate v večjo in bolj razširjeno shemo.

Za to, da pa lahko preko prenosnika omogočite ta ogled, pa potrebujete primeren kabel, ki je v tem primeru USB C kabel. Ta bo samostojno ali preko adapterja povezal vse želene ekrane in druge naprave, da bo vaše delo lahko potekalo brezhibno in nemoteče.

Na voljo so tudi monitorji, ki imajo poseben RJ45 priključek ali Ethernet, ki omogoča povezavo z lokalnim omrežjem in spletno povezavo, ter ponuja večjo prepustnost podatkov in omogoča dodatno varnost.

monitor2

USB C kabel in njegov tehnološki razvoj

Predstavljajo številne prednosti pred tradicionalnimi kabli, saj omogočajo:

 • obojestranski priklop, kar pomeni, da ga ne morete priklopiti napačno;
 • večja moč in s tem veliko hitrejše prenašanje, posodabljanje, polnjenje in tudi boljšo resolucijo (4k);
 • prenos zvočnih in video signalov;
 • povezavo z internetom;
 • priklop za polnilne postaje mobilnih telefonov, postaja za periferne naprave;
 • priključek za kamere, slušalke, več zaslonov.
  usb c kabel

Ker je to še dokaj sveža tehnologija, pa le-ta v tem trenutku prinaša še nekatere slabosti, na katere morate biti previdni ob nakupu samega USB C kabla:

 • Zavajajoč videz konektorja- na trgu bodo 3 različne zmogljivosti kabla, ki so, kot prva generacija 3.0, s hitrostjo do 5 Gb/s, druga 3.1 z 10 Gb/s in tretja, s standardom Thunderbolt 3, z najvišjo hitrostjo, 40 Gb/s. Njihov videz bo enak, zato bo treba podrobno brati specifikacije.
 • Enak videz kablov – pomembna razlika je v zmogljivosti. Če ga potrebujete za polnjenje naprave, boste iskali Power Delivery; za vhode HDMI, MHL ter DisplayPort pa kabel, s funkcijo Alternative-Mode.
 • Nakup le pri priznanih proizvajalcih – ker je trg širok, se zagotovo kje najde »enaka« različica izdelka, ki je pa veliko cenejša. Nikar ne nasedajte, saj se kaj hitro lahko izkaže, da je kakovost izdelka naravnost za v smeti, ob enem pa vam lahko uniči napravo ter ogrozi zdravje.
  monitor1.1

Kmalu, ko bo USB C kabel že dovolj razširjen oz. bo pravzaprav veljal za edini primeren kabel, ki ga bodo lahko uporabili monitorji in druge naprave, se boste lahko znebili številnih kablov, ki trenutno oblegajo vašo mizo zgoraj in spodaj. Vaše delo bo veliko bolj organizirano in bo potekalo brez težav, saj boste imeli vse, kar potrebujete, na dosegu roke.