sre. Feb 1st, 2023

Sproščanje uma v kombinaciji z dihalnimi vajami za sproščanje telesa je eden najboljših načinov za dobro počutje. V hitrem tempu življenja, ob stresnem delu in vseh obveznosti, ki nas pestijo, je nujno znati poiskati trenutek zase, umiriti svoje misli in se poglobiti sami vase. Cilj tovrstnega sproščanja ni ne telesna in umska sprostitev, temveč doseganje višjega stanja zavesti in spoznavanja samega sebe. Je tehnika, s katero se ločimo od svojega uma in se postavimo v vlogo opazovalca. V nadaljevanju vam dajemo nekaj osnovnih informacij, kako meditirati pravilno, zakaj je tak način sproščanja dober in katere so najpogostejše napake, ki jih lahko med izvajanjem sprostitvenih tehnik naredite.

 meditacija1

Zakaj je sproščanje dobro?

Verjetno ste že kdaj naleteli na stresno situacijo, ko so vam rekli, da najprej globoko zadihajte in se pomirite. Dihanje je ključnega pomena za naš obstoj, bistveno pa vpliva tudi na počutje in zdravje. Ko enkrat veste, kako meditirati, boste dosegli številne psihične zmogljivosti, ki se kažejo tudi v fizičnem počutju.

meditacija1.1

Z doslednim izvajanjem sprostitvenih tehnik boste dosegli občutek globoke sprostitve, manj boste pod stresom in lažje boste obvladovali stresne situacije, odpravili boste čustvene blokade, uredili boste svoje misli, izboljšali se bodo vaši odnosi z ljudmi, ki so vam blizu, veliko bolj pa boste tudi povezani sami s sabo. Vsi ti psihološki učinki pa se kažejo tudi na telesu in počutju, manj boste depresivni in anksiozni, uravnali boste vam bo srčni utrip in zmanjšali krvni pritisk, povečala se vam bo odpornost, med izvajanjem pa se bodo sproščali endomorfini, hormoni sreče, zaradi katerih boste na splošno bolj srečni in zadovoljni v svoji koži.

kako meditirati1

Kako meditirati na pravi način?

Ob poplavi vseh jogijev in gurujev je vprašanje, kako meditirati, še posebej na mestu. Obstaja namreč več načinov sproščanja in da boste izvedeli, kateri vam najbolj ustreza, jih je najbolje preizkusiti čimveč. V osnovi jih ločimo na statične in dinamične ter na indiviualne in skupinske, vsem pa je skupno to, da sta za uspeh potrebna vztrajnost in konsistentnost. Vsekakor za začetek priporočamo, da se udeležite kakšne vodene delavnice, kjer vam bodo usposobljeni mojstri pokazali kako meditirati in vas skozi osnove pripravili na samostojno izvajanje sprostitvenih tehnik.

meditacija1.2

Najpogostejše napake med sproščanjem

Znanje o sprostitvenih tehnikah se iz roda v rod prenaša že stoletja in je nekaj, česar se ne morete naučiti sami. Za začetek se udeležite delavnice ali se sprošanja lotite s pomočjo spletnih storitev. Druga napaka, ki jo pogosto delamo, je ta, da se preveč osredotočamo na razmišljanje. Naloga možganov je, da mislijo in težko je kar naenkrat izprazniti glavo in misliti na nič. Namesto da poskušate odmisliti stvari, jih pustite v glavi in jih ignorirajte. Ko se boste naučili tega, bodo same odplavale nekam v ozadje.

Pogosta napaka je tudi ta, da želite preveč doseči prehitro. Mojstri se sprostitvenih tehnik učijo celo življenje, zato nikar ne pričakujte hitrih rezultatov po enem tednu. Ob rednem izvajanju tehnik boste sami videli, kdaj ste dosegli napredek. Prav tako čas, ki ga namenite sproščanju, ne bo vplival na hitrejši napredek. S pravimi pristopi in miselnostjo lahko v pol ure dosežete enak učinek kot v dveh urah. Poleg tega si med sproščanjem ne rabite lomiti nog v lotus položaju, raje namestite se tako, da vam bo udobno in prijetno.

Veliki motilec pri izvajanju sprostitvenih tehnik so tudi pametne naprave in pripomočki, ki bi nam naj pomagali pri sproščanju. V času, ki ga namenite samim sebi in svojim mislim, pospravite telefon in druge pametne naprave, če jih ne uporabljate kot vodič po sproščanju, seveda. Ne potrebujete sprostitvene glasbe, sveče z dišavnicami, odštevalnika in vseh pripomočkov, ki vam lahko le prekinejo tok misli. Poiščite udoben kotiček, kjer boste imeli mir, kjer se boste lahko poglobili vase in preživeli čas sami s svojimi mislimi.