ned. Dec 5th, 2021

skuhati kosilo na hitro

Vsi tisti, ki si raje sami pripravljamo obroke, prej ali slej pridemo do trenutka, ko nam zmanjka idej in ne vemo več, kaj bi si tokrat pripravili za kosilo. Pri tem pa se nam še mudi po opravkih, zato nam kuhanje ne sme vzeti preveč časa. Torej, za vse, ki ste se ravnokar znašli v podobni dilemi, ponujamo nekaj idej kako pripraviti kaj za kosilo na hitro.

Ker nam običajno ne zmanjkuje le časa, ampak si pri pripravi jedi želimo tudi privarčevati nekaj denarja, so vam na voljo koristni nasveti kako privarčevati in recepti za hitro kosilo, ki ne zahtevajo veliko dragih sestavin, predvsem pa so dovolj preprosti, da vam ne bodo vzeli preveč časa.

Kako lahko privarčujete pri nakupu živil

Verjetno je eden od najboljših nasvetov ta, da se v trgovino odpravite z že vnaprej pripravljenim seznamom in raje kupujte redkeje ter opravite večje nakupe. Načrtovanja seznama se lotite skrbno in premišljeno, zato si raje vzemite več časa. Na njem naj bodo sestavine, ki jih pogosteje potrebujete in tudi sestavine, ki jih boste potrebovali kasneje in imajo daljši rok trajanja, kot so moka, olje, maslo, sladkor, riž, itd.

Izogibajte se nakupu nezdravih prigrizkov, saj vas bodo stali denarja, ki bi ga lahko porabili za bolj zdrave sestavine. Če niste vrhunski športnik, ne potrebujete toliko beljakovin, zato lahko živila, kot je meso, jeste redkeje, npr. dvakrat na teden. Beljakovine in ostala hranila, ki jih potrebujete, pa lahko dobite z uživanjem riža, stročnic ali jajc.

kako lahko privarčujete pri nakupu živil

Recepti za hitro kosilo, ki vas bodo nasitili in vam dali energijo

Z nekaj dobre predpriprave boste lahko že v pol ure pripravili okusen obrok, saj ni pomembno le kaj za kosilo na hitro, ampak tudi ali bo to kosilo okusno in boste v njem lahko uživali. Torej, če si že vnaprej pripravite vse potrebne sestavine, tako da so vam takoj pri roki, postavite vodo na štedilnik ali v grelnik, da čim prej zavre, in morda prižgete pečico, da se pravočasno ogreje, boste že naredili prvi pomembni korak, da bo vaše kosilo pripravljeno v čim krajšem času.

sveža zelenjava za energijo

Kaj za kosilo na hitro, če ste ljubitelj mlečnih izdelkov in testenin?

Najhitrejši in najpreprostejši so verjetno obroki s testeninami, pa naj bodo to špageti, makaroni, tortelini ali njoki. Te so res hitro skuhane in tudi priprava večine omak je zelo hitra. Tako lahko na primer skuhate testenine po vaši izbiri in postrežete s preprosto sirovo omako.

Potrebujete le maslo, mleko, smetano, nariban sir ter začimbe, npr. sol, poper, česen ali česen v prahu, muškatni orešček, peteršilj. Najprej raztopite maslo, nato dodate vse mlečne sestavine in mešate, da se vse raztopi. Dodajte še začimbe in pokuhajte, da se omaga zgosti. Na koncu dodajte še peteršilj in omaka je pripravljena.

mlečni izdelki in testenine

Za ljubitelje peke, ki radi kombinirajo meso z zelenjavo

Preprost in hiter obrok, za vse, ki se sprašujete, kaj za kosilo na hitro, če radi pečete v pečici. Najprej narežite ohrovt in ga kuhajte v slani vodi. Medtem nasekljajte čebulo in česen ter narežite korenje in slanino. Ko je ohrovt skuhan, ga odcedite in vklopite pečico, da se segreje.

Na maščobi popražite čebulo in česen, dodajte korenje, slanino in pražite še nekaj minut. Odstavite in pustite, da se ohladi. V skuhani ohrovt dodajte kislo smetano, jajca in začimbe ter dobro premešajte. Potem dodajte še praženo slanino s čebulo in česnom. Premešajte in stresite v namaščen pekač. Pecite pri 180 stopinjah 25-30 minut. Zraven lahko postrežete pražen krompir in solato.

zelenjavni tacosi

Za vegetarijance in oboževalce zloženk in narastkov

Naslednji recept bo navdušil vse, ki radi pripravljate zelenjavne zloženke in narastke v pečici. Najprej pripravite zelenjavo, npr. korenje in bučke popražite ter skuhajte stročji fižol, da se zmehča. Dodajte pelate ter začimbe in kuhajte še pet minut. Medtem pripravite spodnjo plast narastka. Skuhajte polento in jo začinite. Ko je skuhana, jo razporedite po namaščenem pekaču, čez položite pripravljeno zelenjavo, na vrh pa potresite nariban sir in pecite da se sir zapeče. Dober tek!