sob. Jul 20th, 2024

DMV ali davek na rabljena motorna vozila je plačilo za avtomobil, ki je uvožen in se prvič registrira v Sloveniji. Čeprav se postopek morda zdi zastrašujoč in dolgotrajen, vam želimo zagotoviti, da temu ni tako. V večini primerov se mu ni mogoče izogniti, zato gre preprosto za klasičen postopek, ki se ga je treba lotiti. Začetna postaja za novega jeklenega konjička, ki se uvozi v državo, je običajno homologacija. Postopek preverjanja ustreznosti traja približno 15 minut in vključuje ugotavljanje, ali avtomobil izpolnjuje emisijske standarde države. Pripravi se izjava o emisijski ustreznosti avtomobila, na njej pa je podatek o izpustu CO2 v g/km. Te informacije vsebuje dokument COC ali evropsko potrdilo o skladnosti in se uporablja za davek na rabljena motorna vozila. V 15 dneh morate z izjavo o emisijah obiskati izpostavo Finančne uprave Republike Slovenije ali najbližji Davčni urad.

davek na rabljena motorna vozila

Kakšen znesek lahko pričakujemo?

Na višino zneska vplivajo tudi stopnja EURO motorja, prostornina motorja, vrsta goriva in emisije trdnih delcev pri dizelskih motorjih. Vsi avtomobili iste serije z enakim motorjem nimajo enakih emisij CO2; te so odvisne tudi od zasnove avtomobila, vrste menjalnika, konfiguracije pogonskega sklopa in širine pnevmatik. In še nekaj – če kupite vozilo z davkom na dodano vrednost (DDV), se davek na rabljena motorna vozila izračuna na bruto osnovi, če pa kupite avtomobil brez DDV, se stopnja izračuna na podlagi neto osnove.

izračun dmvja

Obstajajo nekatere izjeme

Obstaja nekaj dodatnih izjem, ki jih je treba upoštevati in dodati! Nekatere organizacije so lahko delno ali v celoti oproščene plačila. Če kupite avtomobil z osem ali več sedeži, lahko prihranite 30 % pri stopnji; do oprostitve pa so upravičene osebe, ki kupujejo vozila za prevoz invalidov, osebe s stopnjo invalidnosti 80 %, starodobni avtomobili s statusom in družine s tremi otroki, ki so mlajši od 18 let. Verjetno je samoumevno, da davek na rabljena motorna vozila ne plačajo oziroma so oproščeni tudi diplomati.