sre. Jun 19th, 2024

Za podjetnike je ob izdelavi spletne strani registracija domene ena izmed prvih opravil, ki jo morajo opraviti.  Spletni naslov je pogosto prvi stik potencialnih strank s podjetjem, ki brskajo ali iščejo rešitve v spletu. Če ciljate predvsem na slovenski trg, priporočamo registracijo .si končnice, obenem pa je priporočljivo registrirati tudi .com domeno ali katero drugo, s čimer boste zaščitili svojo blagovno znamko in poskrbeli, da konkurenca ne more registrirati istega naslova z drugo končnico in vam tako prevzeti strank. V nadaljevanju preberite postopek, kako registrirati domeno za vašo spletno stran.

registracija domene

Registracija domene je enostaven postopek

Domači url naslov vaše spletne strani je tisti, s pomočjo katerega vas bodo uporabniki našli in dostopali na vašo spletno stran. Domena je sestavljena iz imena in končnice. Ime si lahko izberete sami in je lahko kakršno koli želite, pomembno je le, da ni zasedeno oz. ga ni uporabil kdo drug. Končnice pa so že vnaprej določene in lahko izbirate med .si, .com, .net, .org, .info, .eu in še med mnogimi drugimi. Izberite takšno ime, ki definira in predstavlja spletno stran ter jo loči od drugih. Cilj namreč je, da je spletna stran čim bolj obiskana in da je čim bolj v vrhu iskalnih zadetkov v spletnih iskalnikih.

Kako registrirati domeno za spletno stran?

Gre za relativno enostaven postopek, za katerega ne rabite posebnega znanja, izvedete pa ga prek spleta, v le nekaj korakih.

  • Najprej izberite domeno. To je ime, ki ga želite uporabiti za vašo spletno stran. Ta naj bo enostavna, zapomnljiva in primerna za podjetje ali storitev.
  • Preverite njeno razpoložljivosti. Ko boste izbrali naslov vaše spletne strani, preverite, ali je izbrana domena sploh na voljo. To naredite na eni izmed številnih spletnih strani in ponudnikov domen, ki vam omogočajo preverjanje razpoložljivosti.
  • Izberite ponudnika – podjetje ali storitev, ki vam omogoča registracijo domene. Preučite jih, primerjajte cene in funkcije ter izberite tistega, ki ustreza vašim potrebam.
  • Sledi registracija domene. Sledite navodilom, izpolnite obrazec z vašimi osebnimi podatki in izberite obdobje veljavnosti. Ponavadi je to 1 leto, včasih tudi več. Pri tem koraku tudi izberete način plačila.
  • Opravite preverjanje in zaključek. Po vnosu vseh zahtevanih podatkov in plačilu boste prejeli potrditveno e-pošto, da je registracija domene uspešna. Pomembno je, da preverite, ali so vneseni podatki pravilni, še posebej kontaktni podatki, saj so potrebni za komunikacijo o.
  • Upravljanje domene. Po registraciji boste dobili dostop do upravljanja domene, kjer boste lahko urejali DNS zapise, usmerjali domeno na gostitelja spletnega mesta, nastavljali e-poštne naslove in podaljšali veljavnost, ko se vam ta izteče.

kako registrirati domeno (3)

Kaj pa če je že zasedena?

Velikokrat se zgodi, da ob izdelavi spletne strani ugotovimo, da je naš željen spletni naslov že zaseden. Še preden se vam to zgodi, lahko razpoložljivost preverite na spletni strani registrarjev. Če vaš želeni naslov ni več prost, najprej preverite druge možne kombinacije imela z drugimi domenskimi končnicami, lahko pa se odločite za kakšno drugo možnost ali izpeljanko imena, ki vam je všeč.

kako registrirati domeno1 (3)

Še nekaj uporabnih nasvetov

Pri izbiri imena je najpomembnejše to, da gre domena dobro v uho in da si jo je enostavno zapomniti. Če si jo bodo obiskovalci z lahkoto vtisnili v spomin, vas bodo mnogo lažje obiskali na spletu, poleg tega jim ne bo treba uporabljati spletnih iskalnikov, temveč bodo naslov vpisali kar neposredno v URL vrstico brskalnika. Da bo ime zapomnljivo, naj ne bo daljše od 15 znakov,naj ne vključuje minusov in številk ter naj ne vsebuje šumnikov ali drugih posebnih znakov. Pri izbiri končnice ste geogafsko pogojeni s .si, vseeno pa je dobro vedeti, da se končnica .org uporablja za neprofitne strani,končnica .net je namenjena tehničnim stranem, .eu lahko uporabijo le prebivalci EU.