pet. Dec 2nd, 2022

Ko pride do urejanja okolice, je izbira pohodnih in dovoznih površin enako pomembna kot zasaditev. Urejena okolica je namreč pomemben del celostnega izgleda objekta. Med najbolj priljubljenimi je še vedno polaganje tlakovcev, predvsem zaradi brezčasnega in naravnega izgleda, številnih načinov postavitve, trajnosti in enostavnega vzdrževanja. Največkrat se posamezniki odločajo za betonske kocke in kamne, vse bolj pa se na dvoriščih pojavljajo tudi kamniti. Med najbolj estetske, kakovostne in trajne kamnine za urejanje okolice sodi travertin https://www.pietraproject.si/talne-obloge/travertin , katerega izbire ne boste obžalovali. Gre za material z več kot 2000 letno zgodovino v arhitekturi, modernemu videzu pa daje pridih rustikalnosti. V nadaljevanju preberite, kako se po korakih lotiti urejanja okolice in kakšne materiale uporabiti.

priprava podlage za polaganje tlakovcev

Priprava podlage za polaganje tlakovcev

Ključno za polaganje tlakovcev je ustrezna priprava podlage. Kakovostna podlaga ne vpliva samo na kakovost končne izvedbe, temveč tudi na življenjsko dobo. Priprava terena poskrbi za ustrezno nosilnost, odvodnjavanje in lep končni izgled. Za začetek je potrebno izkopati cca 40 cm globok izkop ter odstraniti ves slabo nosilni material. Nato se nasuje 20-30 cm zmrzlinsko odpornega gramoza ali drobljenca, ki ga je potrebno dobro utrditi z valjarjem in vibrirno ploščo. Nanos mora biti pod rahlim naklonom, da se zagotovi odtekanje vode. Za najboljši rezultat se na utrjen sloj nanese tudi drenažno folijo ter tanek sloj peska.

Kocke je mogoče postaviti tudi na obstoječo betonsko podlago. Predpogoj za to je, da podlaga ni preveč poškodovana, razpokana ali pretirano uničena, primerna pa je za območja, kjer bi lahko zaradi obremenitve prišlo do različnega posedanja, na primer pri dovozih za vozila. Takšna postavitev je trajna in kakovostna, v primeru posedanja kock pa jih žal ni mogoče odstraniti in postaviti na novo, kot pri peskovni podlagi.

polaganje tlakovcev v praksi

Polaganje tlakovcev v praksi

Naslednji korak je polaganje tlakovcev. S postavljanjem se začne na najnižjem delu terena in v vogalu. Glede na samo obliko oz. na želeni končni vzorec se posamezne plošče polagajo ena zraven druge, za ohranjanje linije pa pomaga napeljana merilna vrvica. Med posameznimi ploščami se pusti vsaj 3-5 cm fuge, vsakemu kosu pa se sproti uravna višino z gumijastim kladivom. Za zaključke se uporabljajo skriti robniki, ki skrbijo za lepši prehod na druge površine in ohranjanje plošč na mestu.

fugiranje tlakovcev

Fugiranje in vibriranje

Sledi fugiranje oz. zapolnjevanje rež, ki se jih med postavljanjem pusti med posameznimi elementi. Opravlja se v suhem vremenu in na suhi podlagi, poteka tako, da se drobni fugirni pesek posuje po površini ter se pometa v fuge, vse dokler jih ne zapolnite. Po nekaj dneh je postopek potrebno ponoviti. Ko je fugiranje zaključeno, sledi še zadnji korak, to je vibriranje. Namen tega je, da se s vibracijsko ploščo površina izravna in dokončno utrdi.

travertin kamen

Kateri material izbrati?

Najpogosteje se za polaganje tlakovcev uporabljajo betonski elementi, ki so tudi najbolj ugodni in raznoliki, lahko pa se odločite tudi za kamnite, ki so nekoliko dražji, vendar tudi estetsko dovršeni. Betonske plošče so kakovostna in ugodna izbira, polaganje pa je hitro in enostavno. Betonu so pogosto dodani še kakšni dodatki in armaturni materiali, zato so različnih oblik, barv in velikosti. So odporni na vremenske vplive, njihova največja pomanjkljivost pa je pogosto nabiranje mahu in lišajev, kar pomeni, da jih je vsaj enkrat na leto potrebno očistiti z visokotlačnim čistilcem. V kolikor stremite k bolj naravnemu izgledu okolice, pa se odločite za Travertin, naravni dekorativni kamen, katerega izbire ne boste obžalovali.

travertin kamen1

Zakaj je Travertin kamen vse pogostejša izbira?

Travertin je naravni kamen, ki so ga kot estetski element v bivališčih uporabljali že stari Rimljani. V veliki meri je iz njega izdelan tudi kolosej v Rimu, pa tudi kamnita rebra kupole bazilike svetega Petra v Vatikanu. Po eni strani je to zaradi enostavnega dostopa do materiala v Sredozemlju, po drugi pa zaradi njegove visoke estetske vrednosti. Nastanek kamnine je povezan z geotermalnimi procesi, zaradi katerih je tudi pridobil svoje lastnosti. Travertin je znan po svoji drobni luknjičavosti in nežnih pastelnih odtenkih, njegova površina je nekoliko neenakomerna.

Kamen je naraven in spada pod vrsto apnenca. Svojo naravno barvo pridobi med nastankom v toplih izvirih in rekah. Poznamo bele, rumene, sive, rjave in tudi rdeče odtenke tavertina. Pri opremljanju notranjega bivanjskega prostora in okolice se največ uporablja bež, rumen in rjavi Travertin. V notranjih prostorih se uporablja kot kamnita stenska obloga, v zunanjosti pa kot pohodna površina, podlaga za dovoze in terase ter podloga ob bazenih.

Prednost izbire je tudi okoljska. Kamnina je namreč izjemno prijazna do okolja, ki nastaja po naravnem procesu, med obdelavo pa se ne uporablja kemikalij in ne proizvaja škodljivih stranskih odpadkov. Travertin je tudi izjemno trajna izbira, saj je kamnina odporna na vse zunanje vplive (vročina, mraz, voda, udarci, praske ipd.), zaradi brezčasnega videza pa odlično kljubuje tudi modnim trendom in smernicam opremljanja.

dekorativni kamen

Razlogi, zakaj ga izbrati

Travertin ima številne prednosti, med katerimi pa najbolj prepričajo:

  • odlična sposobnost zadrževanja toplote,
  • odlična absorpcija zvoka,
  • ​​dolga življenjska doba,
  • nezahtevno vzdrževanje,
  • trpežnost in odpornost na vremenske vplive in druge dejavnike,
  • naravni vzorci,
  • z leti ne izgubi barve in ne zbledi,
  • na voljo v različnih velikostih, od majhnih kock do velikih plošč,

edinstven in brezčasni izgled.