pet. Okt 18th, 2024

Najnovejša generacija mobilnih komunikacijskih tehnologij postaja vse bolj priljubljena in se hitro širi v vsakdanje življenje po vsem svetu. Z znatno višjimi hitrostmi prenosa podatkov, nizko latenco ter izboljšano zmogljivostjo, hitri 5g internet ne omogoča le hitrejše in bolj zanesljive mobilne povezave, ampak odpira tudi vrata do novih tehnologij in inovacij. Uporabniki sodobnih mobilnih telefonov, ki podpirajo to tehnologijo, lahko zdaj uživamo v brezhibnem pretakanju vsebin v visoki ločljivosti. V nadaljevanju bomo odgovorili tudi na nekaj najpogostejših vprašanj in zmot, kot na primer, da ima najsodobnejše omrežje negativen vpliv na okolje in zdravje, da predplačniška SIM kartica ni primerna ter da ni bistveno hitrejši od starejših tehnologij.

predplačniška sim kartica.2

Za začetek, kaj sploh je hitri 5g internet?

Gre za peto generacijo mobilnih telekomunikacijskih omrežij in predstavlja najnovejšo nadgradnjo tehnologije, ki omogoča brezžično povezovanje naprav na svetovni splet. Gre za naslednico tehnologij 4G in LTE (Long-Term Evolution), pri čemer 5g internet prinaša bistveno hitrejšo hitrost prenosa podatkov, nižjo zakasnitev ter večjo zmogljivost omrežja. Omrežje temelji na napredni uporabi višjega frekvenčnega spektra, kar omogoča večjo količino podatkov, ki jih je mogoče prenašati istočasno. Poleg tega 5g internet uvaja nove tehnologije ter manjše bazne postaje, kar omogoča boljše pokritje in stabilnost povezave.

5g internet

Kakšne so njegove prednosti?

Največja prednost 5g interneta je zagotovo hitrost. V primerjavi s četrto različico omogoča hitrosti prenosa podatkov, ki lahko v teoriji presegajo 10 Gbps, kar je tudi do stokrat hitreje kot pri omrežjih prejšnje generacije. To omogoča skoraj takojšnje nalaganje velikih datotek in zagotavlja visokokakovostni pretok videoposnetkov ter igranje iger brez prekinitev. Poleg tega ima izredno nizko zakasnitev, ki lahko pade pod eno milisekundo, kar je ključno daljinsko nadzorovane naprave preko aplikacij. Večja zmogljivost omrežja omogoča tudi več povezav istočasno, kar je še posebej pomembno za porast »interneta stvari«, kjer bodo številne naprave, npr. pametni domovi in senzorji, neprestano povezani s spletom.

predplačniška sim kartica.3

Primerjava s 4g in LTE omrežjem

V primerjavi s 4G in LTE najsodobnejše omrežje prinaša številne izboljšave. Medtem ko LTE ponuja hitrosti prenosa podatkov do 1 Gbps, 5g internet omogoča precej višje hitrosti, kar izboljšuje uporabniško izkušnjo pri zahtevnejših storitvah, kot so prenos glasbe, videev in datotek, virtualna resničnost (VR) in visoko ločljivi videoposnetki. Videoklici in prenosi v živo so precej bolj učinkoviti, saj je zakasnitev drastično nižja. Čeprav sta LTE in 4g omrežje sicer še vedno široko dostopna in primerna za večino vsakodnevnih potreb, pa ob vse večji količini podatkovnega prometa postajajo vedno bolj omejena glede zmogljivosti in hitrosti. 5g internet z večjo gostoto povezav omogoča tudi, da se omrežje bolje odziva v močno naseljenih urbanih območjih.

5g internet 2

Na katerih napravah ga je mogoče uporabljati?

Razvoj tehnologije v zadnjih letih je omogočil, da je podpora najsodobnejši tehnologiji postala standardna funkcija v skoraj vseh pametnih napravah, ki so povezane s spletom. Med najbolj razširjenimi so pametni telefoni, na katerih se je podpora začela predstavljati leta 2019. Čeprav je ta sprva obstajala le v vrhunskih, višjecenovnih modelih pametnih telefonov, pa je v zadnjih letih postala dostopna tudi širšemu krogu uporabnikov. Uporaba je mogoča tako na napravah z naročniškim razmerjem kot pri predplačniških paketih, za katere je potrebna le predplačniška SIM kartica. Poleg pametnih telefonov ga je mogoče uporabljati tudi na tablicah, prenosnikih in drugih napravah, ki imajo vgrajen ustrezen modem (integrirani čipi, predplačniška SIM kartica USIM). Širitev njegove podpore se širi tudi na področje pametnih gospodinjskih naprav ter pametnih naprav, kot so pametni senzorji in sistemi za avtomatizacijo doma.

Mit 1: predplačniška SIM kartica ni primerna

Za uporabo najsodobnejšega omrežja potrebujete tri stvari: telefon oz. napravo, ki podpira omrežje, USIM kartico in 5g omrežje. Veliko posameznikov se zaradi enostavnosti uporabe odloča za predplačniške pakete, kjer vezava ni potrebna, za uporabo spleta in podatkov pa je potrebna le predplačniška SIM kartica. In da, tudi predplačniška SIM kartica je primerna za uporabo tega omrežja, čeprav zmotno krožijo govorice, da najsodobnejše omrežje porabi več mobilnih podatkov, v resnici pa samo poveča hitrost prenosa.

predplačniška sim kartica (2)

Mit 2: peto-generacijsko omrežje ni bistveno hitrejše

Najnaprednejše omrežje pete generacije ne ponuja le višjih hitrosti prenosa, temveč tudi drastično zmanjšuje zamude in podpira večje število povezanih naprav, kar je ključnega pomena za aplikacije v resničnem času.  Ta mit izvirajo predvsem iz strahu pred novimi tehnologijami, dezinformacijami in pomanjkanjem razumevanja, kako tehnologija deluje. Ključno je, da ljudje pridobivajo informacije iz zanesljivih virov in se zavedajo resničnih dejstev, ki temeljijo na znanstvenih raziskavah.

Mit 3: peto-generacijsko omrežje je nevarno

Pogosto se sliši, da zaradi večjega števila baznih postaj in sevanja 5g internet povzroča večje škodljive vplive na okolje in zdravje ljudi. Res je, da sodobno omrežje zahteva gostejšo infrastrukturo, vendar novejša tehnologija omogoča bolj učinkovito porabo energije, kar pomeni, da so bazne postaje zasnovane tako, da so energetsko učinkovitejše, kar v celoti zmanjšuje njihov vpliv na okolje. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in druge zdravstvene ustanove so tudi večkrat poudarile, da ni nobenih znanstvenih dokazov, ki bi podpirali trditve, da je omrežje nevarno za zdravje ljudi.